Ultrazvok

Ultrazvok

RTVSLO – Prvi

Področje medicine je obširno, razvoj pa izredno hiter. Težko je slediti vsem novostim, ki so zaradi zapletenih postopkov uvajanja včasih že rahlo zastarele. Pa naj bodo to nove diagnostične metode ali pa tiste, ki so zaradi izpopolnjenih naprav bolnikom prijaznejše. V oddaji govorimo tudi o postopkih zdravljenja in rehabilitacije in novih zdravilih. V oddajo Ultrazvok vabimo najvidnejše domače strokovnjake z različnih področij, kjer poskušamo našim poslušalcem strokovno, obenem pa razumljivo predstaviti problematiko področij, ki jih najbolj zanimajo. Oddajo pripravlja Iztok Konc.

Poslušaj zadnjo epizodo:

Radiolog Igor Požek s Klinike Golnik opozarja na posebnosti nekaterih pljučnic

Osnovna preiskava pri sumu na pljučnico je slikanje z rentgenom. »Večina pljučnic se popolnoma pozdravi v dveh tednih. Pljučnico, ki pa ne gre nazaj, je treba spremljati in slikati večkrat,« pravi radiolog mag. Igor Požek, ki vodi Radiološki oddelek Klinike Golnik. Nekatere pljučnice pustijo na pljučih trajne sledi, nekaterih pa na sliki še ni, čeprav klinični znaki že kažejo na vnetje. Kakšna je rentgenska slika tipične pljučnice? Katere pljučnice so najpogostejše v zimskih mesecih? Kakšne posledice na pljučih pusti covid? V Ultrazvoku na vprašanja Iztoka Konca odgovarja radiolog Igor Požek s Klinike Golnik.

Foto: Klinika Golnik. Primer pljučnice v desnem spodnjem režnju, ki je vidna kot homogena zgostitev, ki zabriše normalno vidne žile in ima na stranskem posnetku trikotno obliko. Meje pljučnice označujejo puščice.

Prejšnje epizode

 • 427 - Pljučnica: Vsako senco nad pljuči moramo raziskati 
  Thu, 08 Dec 2022
 • 426 - »Brez botoksa se take operacije kile sploh ne bi upal lotiti.« 
  Thu, 01 Dec 2022
 • 425 - Ključ do zdrave in dolge starosti je v imunskem sistemu 
  Thu, 24 Nov 2022
 • 424 - Staranje imunskega sistema - prvič 
  Thu, 17 Nov 2022
 • 423 - Covid: Anketirani podpirajo (70%) prezračevanje, izolacijo in maske v zdravstvu ter domovih za starejše 
  Thu, 10 Nov 2022
Prikaži več epizod

Več podkastov s področja %(education)s

Več mednarodnih podkastov s področja education

Drugi podkasti radia Muravidéki Magyar Rádió

Izberi področje podkasta